Algemeen

Wij helpen je graag. Lees de onderstaande FAQ om antwoorden te krijgen op de meest gestelde vragen. Kom je er toch niet uit? Neem dan gerust contact op, onze bemanning zal je verder helpen!

Wanneer heb ik een vaarbewijs nodig?

Wettelijk heb je een vaarbewijs nodig wanneer je:

  • Vaart met een pleziervaartuig met een lengte van 15 tot 25 meter.
  • Vaart met een gemoteriseerd vaartuig welke sneller kan dan 20 km/u.
  • Vaart op een schip met een lengte tussen de 15 en 20 meter die bedrijfsmatig wordt ingezet.

Daarnaast is het hebben van een vaarbewijs nuttig als je vaak op het water te vinden bent. Het Klein vaarbewijs 1 geeft je waardevolle basiskennis over de wetgeving, reglementen en veiligheid!

Waar in Nederland kan ik varen met een vaarbewijs?

Met het Klein Vaarbewijs 1 mag je in Nederland varen op rivieren, kanalen en meren. Vaarbewijs 1 is geschikt voor het varen op (kleinere) binnenlandse wateren.

Wat is de minimale leeftijd om een vaarbewijs te halen?

Het vaarbewijs wordt alleen uitgegeven als je ouder bent dan 18 jaar. Het is wel mogelijk om eerder examen te doen: Ben jij jonger dan 18 en slaag jij voor het CBR-examen? Dan ontvang jij een uitslagbrief die je na je 18e verjaardag kan inwisselen voor het vaarbewijs. Hiermee is het mogelijk om voor je 18e te slagen voor je vaarbewijs.

Kan ik bij jullie na KV1 ook studeren voor KV2?

Op dit moment bieden wij enkel Klein Vaarbewijs 1 aan als cursus. Onze focus ligt op kwalitatieve inhoud in plaats van kwantiteit. Gezien het grotendeel van de pleziervaart aan Klein Vaarbewijs 1 genoeg heeft, is besloten om voor nu enkel Klein Vaarbewijs 1 aanbieden als cursus. Hiermee sluiten wij niet uit dat in de toekomst mogelijk Klein Vaarbewijs 2 ook wordt aangeboden op ons platform.

Hoe lang is het KV1 geldig?

Als je eenmaal het vaarbewijs gehaald hebt, is deze levenslang geldig!

Wat zijn de medische eisen voor het Klein Vaarbewijs 1?

Als je je vaarbewijs wilt halen moet je voldoen aan bepaalde medische eisen. Om deze reden is het verplicht om voorafgaand aan het CBR-examen een gezondheidsverklaring in te vullen.

  • Heb je geen klachten of aandoeningen, dan kan je na het slagen direct je vaarbewijs aanvragen.
  • Komt er wel iets naar voren in jouw gezondheidsverklaring, dan krijg je je vaarbewijs helaas niet direct mee. Een medisch adviseur scheepvaart zal jouw verklaring beoordelen en op basis daarvan bekijken of je je vaarbewijs alsnog ontvangt.

Contact

Heb je een vraag over onze cursus of heb je een andere vraag? Neem gerust contact op en onze bemanning zal je zo spoedig mogelijk verder helpen.