De belangrijkste vaarregels op de binnenwateren die elke schipper moet kennen!

Als schipper op de binnenwateren ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van jezelf, je bemanning en andere vaartuigen om je heen. Om deze veiligheid te waarborgen, is het belangrijk om de vaarregels op de binnenwateren goed te kennen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste vaarregels die elke schipper moet kennen.

1. Houd stuurboordwal: Op de binnenwateren is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk aan de rechterkant van de vaargeul vaart. Dit wordt stuurboordwal genoemd. Hierdoor voorkom je dat je andere vaartuigen in de weg vaart en verklein je de kans op aanvaringen.

2. Geef voorrang aan de rechterkant: Als twee vaartuigen elkaar tegemoet varen, dan heeft het vaartuig dat aan stuurboord (rechterkant) vaart voorrang. Het is dus belangrijk om goed op te letten en op tijd te anticiperen als je een ander vaartuig nadert.

3. Voorrang aan grote schepen: Grote schepen zoals binnenvaartschepen en vrachtschepen hebben vaak minder wendbaarheid dan kleinere vaartuigen. Daarom hebben zij voorrang op kleinere vaartuigen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en op tijd aan de kant te gaan als je een groot schip nadert.

4. Let extra goed op in de buurt van bruggen en sluizen: Bruggen en sluizen zijn smalle doorgangen waar vaak veel andere vaartuigen passeren. Het is belangrijk om hier rustig te varen en genoeg afstand te houden tot andere vaartuigen om aanvaringen te voorkomen.

5. Gebruik de juiste verlichting: Op de binnenwateren is het verplicht om in het donker de juiste navigatieverlichting te voeren. Zo kan iedereen goed zien welke kant je op vaart en welke manoeuvres je van plan bent.

Met deze belangrijkste vaarregels op de binnenwateren in gedachten, ben je als schipper goed voorbereid om veilig te varen. Bij OnlineVaarschool.nl bieden we een uitgebreide online cursus aan die je helpt bij het behalen van je Klein Vaarbewijs 1. Onze cursus is ontwikkeld volgens de eisen van het CBR en we hebben al vele duizenden mensen geholpen met het behalen van hun vaarbewijs. Meld je vandaag nog aan en zorg dat je goed voorbereid het examen in gaat!

De plek voor begrijpbare online theorie.

Producten

© 2024 · OnlineVaarschool.nl